Home Persberichten Slimme keuzes in coöperatieve cohousing

Coöperaties & Commons

commons bannervierkant4

Coöperaties & Duurzaamheid

duur

Coöperaties & Crowdfunding

crowdfundingwebbanner1klein

Slimme keuzes in coöperatieve cohousing
vrijdag, 01 september 2017 10:22

Wie aan cohousing begint, focust vaak op de zoektocht naar een geschikte locatie. Toch denk je het best vóór de aankoop al na over de juridische vorm: coöperatie, vzw? Onderzoeker Philippe Thion (HoGent) en cohouser Joost Callebaut (De Okelaar) geven je tijdens deze workshop de nodige achtergrond en tips mee.

Joost Callebaut is advocaat, ecologisch bouwer en bezieler van De Okelaar cvba-so (Wolvertem), het eerste cohousingproject in Vlaanderen dat zich coöperatief organiseerde. “Wij willen ons paviljoen niet louter als gemeenschappelijke ruimte voor de cohousers gebruiken, maar meer als buurtcentrum. Bijvoorbeeld om er een wascafé te organiseren, of een fietsherstelplaats. In dat geval geeft een coöperatie je meer armslag dan een vzw. Bovendien kunnen buurtbewoners er ook gemakkelijk in participeren door aandelen te kopen, waardoor ze nog meer betrokken zijn bij het project.” Philippe Thion is lector Ondernemingsrecht aan de Hogeschool Gent, en auteur van de handleiding ‘Samenhuizen in een coöperatie’ waar Febecoop Adviesbureau aan meewerkte. Hij gaat in op de voornaamste stappen en specifieke formaliteiten: van hoe hoog je startkapitaal moet zijn, tot hoe je recht op bewoning waarborgt.

Heb jij vragen voor Philippe of Joost? Schrijf je dan in voor de Dag van de Coöperatie op 22/11/2017 in Antwerpen en stel ze tijdens workshop 3: ‘Slimme keuzes in coöperatieve cohousing’.

 

Nieuwe leden 2017

Het Coopkracht ICA-kompas

moduleicakompas1

© 2017 Coopkracht vzw