Home Persberichten Coöperaties en Duurzaamheid

Coöperaties & Commons

commons bannervierkant4

Coöperaties & Duurzaamheid

duur

Coöperaties & Crowdfunding

crowdfundingwebbanner1klein

Coöperaties en Duurzaamheid
dinsdag, 23 juni 2015 12:22

Als we willen dat coöperaties erkenning krijgen voor hun pilootrol voor economische, sociale en ecologische duurzaamheid, dan moeten we:

  • aantonen dat duurzaamheid inherent is aan het ondernemingsmodel van coöperaties
  • coöperatieve duurzaamheid kunnen meten en erover rapporteren
  • goede praktijken van coöperaties bundelen en naar een breder publiek communiceren.

Maar bestaande instrumenten voor prestatiemeting en verslaggeving houden geen rekening met de kenmerken van de coöperatieve vennootschapsvorm. Daarom startte Coopkracht een nieuw project dat antwoorden zoekt op deze vragen. We willen zo coöperaties ondersteunen om een verslag uit te brengen over de financiële en niet-financiële aspecten van hun werking én over hun duurzaamheidsinspanningen. De coöperatieve eigenheid, zoals verwoord in de ICA-principes, is hierbij het vertrekpunt. We willen coöperaties zo een ruggensteun geven om hun meerwaarde voor onze economie en samenleving in de verf te zetten. Dit project is dan ook een vervolg en tegelijkertijd een verdieping van het vertrouwde ICA-kompas.

 

Voortraject

Van januari tot augustus 2015 brachten we de behoeftes van onze leden in kaart (o.m. op de Algemene Ledenvergadering van 9 maart 2015 en de Coopkracht-Ontmoeting van 12 september 2015). We inventariseerden bestaande meet- en verslaggevingsinstrumenten en eerste ervaringen van coöperaties met die duurzaamheidsverslaggeving.

 

Praktijkinstrumenten

Coöperaties profileren als trendsetters op het vlak van economische, sociale en ecologische duurzaamheid: dat ligt Coopkracht nauw aan het hart.
Verheugd kondigen we de lancering van enkele tools aan: een Visietekst en een handleiding ‘Stap voor stap naar een Duurzaamheidsverslag voor Coöperaties’ met een bijhorend excel-werkdocument.

Deze opdracht kwam tot stand vanuit socialeeconomie.be, gefinancierd door de Vlaamse overheid in opdracht van de Vlaamse minister van Sociale Economie. De opdracht werd uitgevoerd door adviesbureaus Sustenuto en Coopburo i.s.m. een werkgroep van coöperaties, namelijk: Bast, BelOrta, Cera, Core, Ecopower, GOW!, Omgeving, Thuisverpleging Meerdael, Wereldcafé, Werk met Zin, VBT en Coopkracht.

 

logo niv2 vol vlaanderen-is-duurzaam-ondernemen3

 

Vormingen en lerend netwerk

Samen geraken we verder dan alleen!

 

Workshopreeks duurzaamheidrapportering: klik hier voor meer informatie.

 

Ander nieuws

De slogan voor de Internationale Dag van de Coöperatie 2016 is: “Co-operatives: The power to act for a sustainable future”. Deze slogan werd gekozen om de bijdrage die coöperaties leveren aan de “Sustainable Development Goals (SDGs)” in de kijker te zetten. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties keurde in september 2015 de 2030 Agenda for Sustainable Development goed. Dit referentiekader voor het wereldbeleid voor de toekomst telt 17 doelstellingen, de Sustainable Development Goals (SDGs). De Agenda 2030 maar ook de Addis Abeba Action Agenda of the Third International Conference on Financing for Development noemt coöperaties als een van de actoren in de privésector die kunnen bijdragen tot het behalen van deze SDGs.

Ook uit Antalya (Turkije) nemen we bijkomende inspiratie mee. Daar vond van 10 tot 13 november 2015 de Global ICA-Conference plaats. De coöperatieve duurzaamheid stond er hoog op de agenda.

 

Wil je betrokken blijven en ben je benieuwd naar de resultaten van dit initiatief? Wil je weten welke activiteiten Coopkracht extra organiseert om dit op de agenda te houden bij het brede publiek en beleidsmakers? Houd dan de Coopkracht-website in de gaten.

Voor meer informatie, contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

cera

De diverse initiatieven worden o.m. mogelijk gemaakt met financiering van Cera.

 

Nieuwe leden 2017

Het Coopkracht ICA-kompas

moduleicakompas1

© 2017 Coopkracht vzw