Home Publicatie Ledenbetrokkenheid
Publicatie 'Ledenbetrokkenheid in een coöperatie'

Ledenbetrokkenheid is een basisbeginsel in een coöperatie. Het staat centraal in de eerste denkbeelden van coöperatief ondernemen zoals die werden geformuleerd door Robert Owen en Charles Fourier aan het eind van de 18e eeuw. Ook in de oprichtingsstatuten van de eerste coöperatie staat het vermeld – de Vennootschap der Rechtvaardige Pioniers van Rochdale in 1844.

rader mensenkleinHet is dan ook geen toeval dat ledenbetrokkenheid is opgenomen en hedendaags geformuleerd in de algemeen gangbare definitie van een coöperatie en de zeven internationaal erkende coöperatieve principes, van de Internationale Coöperatieve Alliantie (ICA). Maar liefst vier van de zeven ICA-principes verwijzen rechtstreeks naar ledenbetrokkenheid: vrijwillig en open lidmaatschap, democratische controle door de leden, economische participatie van de leden en onderwijs, vorming en informatieverstrekking.

België heeft, in tegenstelling tot onze buurlanden, een vennootschapswetgeving waarin de coöperatieve principes, inclusief de ledenbetrokkenheid, niet zo sterk verankerd zijn. Toch probeerde de wetgeving met de erkenning van coöperaties voor de Nationale Raad voor Coöperaties (NRC) nadrukkelijk aan te sturen op het belang van de betrokkenheid van de vennoten.

In deze publicatie lees je meer over hoe je je vennoten kunt betrekken bij het reilen en zeilen van je coöperatie. Maar ook over de wettelijke basis van ledenbetrokkenheid in de Belgische wetgeving.

Deze publicatie kadert in de inspanningen van Coopkracht om te sensibiliseren over het belang van de zeven internationaal erkende coöperatieve principes.

Gedurende 2013 en 2014 ontwikkelde Coopkracht een innovatief e-learning instrument – het ICA-kompas - dat je helpt om deze principes steviger te verankeren in je bedrijfsvoering. Een aantal relevante thema’s rond de coöperatieve principes zetten we jaarlijks in de kijker om aan te zetten tot bijkomende reflectie, dialoog en kennisopbouw.

Door als eerste thema te kiezen voor Ledenbetrokkenheid in een coöperatie benadrukken we het belang van dit thema.

Je kan de publicatie hier downloaden.

coverpublicatie1klein

 

 

Het Coopkracht ICA-kompas

moduleicakompas1

© 2017 Coopkracht vzw